You are here: Home » Inredning » Glöm inte väggarna när du inreder

Glöm inte väggarna när du inreder

När man inreder ett nytt hem är det lätt att gå direkt till möblerna och prydnaderna, och börja fundera på var man ska placera soffan, vilka krukväxter man ska ta in och vilken färg man ska ha på prydnadskuddarna. Men man får inte glömma den del av rummet som utgör bakgrunden till allt detta – väggarna. Väggarna fungerar som en röd tråd genom rummet som håller ihop inredningen, och är därför mycket viktiga för det helhetsintryck som rummet ger. Därför är det bra att ge lite extra åtanke åt vad man hänger upp på väggarna, och hur man hänger upp det. Och varför försitta en möjlighet att införa ytterligare dekorativa och stilfulla detaljer till ett rum?

Att hänga upp tavlor på väggarna är till exempel ett klassiskt sätt att ge väggarna färg och struktur, och är dessutom ett utmärkt sätt att ge sitt hem en personlig touch, förutsatt att man väljer konst som man själv uppskattar.

Ett mer modernt sätt att dekorera sina väggar är att hänga upp posters. Fördelen med posters jämfört med tavlor är att det vanligtvis blir billigare, eftersom posters kan tryckas i stora upplagor medan ett handmålat konstverk är unikt. En annan fördel är att det är lätt att söka efter posters som passar i ens hem, tack vare e-butiker som BGA Fotobutik, där det finns ett stort utbud av posters i en mängd olika stilar. Du kan se hela deras utbud av posters här, där du garanterat kommer att hitta något som du gillar.

När man väl har hittat en eller flera tavlor eller posters som man tycker om, kvarstår dock dilemmat om hur man ska hänga upp dem för att de ska komma till sin fulla rätt. Det finns några tumregler som man kan utgå ifrån. Ett vanligt misstag när man hänger upp tavlor eller inramade posters är till exempel att man hänger dem för högt, vilket ger intrycket av att de lutar över en. En bra tumregel är därför att man ska utgå från den kortaste personen i familjen när man hänger upp konst på väggarna, och hänga den första tavlan i en höjd som är bekväm för den personen. Sedan kan man gruppera resten av tavlorna runt denna första bild. Ska man hänga flera tavlor i grupp är en annan tumregel att man alltid hänger större tavlor över mindre tavlor. En annan bra regel att följa när man hänger upp flera tavlor tillsammans är att hålla samma avstånd mellan alla ramar – annars blir intrycket lätt rörigt. Man kan med fördel använda de linjer som redan finns i hemmet som utgångspunkt, till exempel genom att man hänger konst ovanför en byrå eller runt en eldstad, eller genom att man utgår från väggens övre kant mot taket och arbetar sig nedåt längs med väggen. Det sistnämnda kan vara särskilt effektfullt i en trappa eller annan diagonal yta i hemmet.

Har man köpt en riktigt stor och maffig poster är dock det allra bästa att låta den ta upp en vägg helt själv. Då kommer motivet verkligen till sin rätt, och det kommer att få hela rummet att se större ut.