You are here: Home » Inredning » Inred lättstädat!

Inred lättstädat!

Har du också tröttnat på att ständigt behöver flytta på saker och kläder för att kunna komma åt och städa? Är möblerna för låga för att komma under eller måste du lägga dig ner på golvet för att kunna dammsuga under tv-bänken? Alla dessa situationer är mycket vanligt förekommande i svenska hem. Man köper vanligtvis inredning utifrån utseendet på möblerna, men glömmer helt bort att fundera över hur lättstädat ens hem faktiskt kommer att bli med den där snygga (och svindyra) designersoffan.

Att ha ett lättstädat hem är A och O för att man ska kunna trivas och hålla rent. Är det svårt att städa blir det ännu tråkigare än vad många redan tycker att det är, och man drar sig ständigt för att plocka fram dammsugaren eller golvmoppen. För att du ska kunna få ett lättstädat hem är det viktigt att du funderar en extra gång innan du köper möbler – och speciellt hur du väljer att placera dem.

Så inreder du lättstädat

En mycket bra regel som kan användas i alla hem och alla situationer är att försöka frigöra så mycket golvyta som möjligt. Det är främst på golvet som grus, smuts och damm samlar sig, så visst är det då lite komiskt att vi ständigt trilskas om att ställa alla möbler på just golvet. I vissa fall är det naturligtvis svårt att undkomma denna placering. En soffa kan t.ex. inte fästas mot väggen.

Regeln går således inte att tillämpa i alla situationer, men i många!

  • Låt förvaringen sitta på väggen. Använd dig av vägghängda skåp och lådor eller varför inte ett flertal hyllor som enkelt kan fungera lika bra som en vanlig bokhylla.
  • Sängen kommer ändå att behöva stå på golvet, så se till att utnyttja utrymmet under sängen. Med hjälp av snygga och praktiska lådor kan du förvara allt från kläder till leksaker under din säng. En rekommendation är dock att använda förvaringslådor med hjul och lock, för att förhindra repor på golvet eller damm på föremålen.
  • Inred minimalistiskt – Ju fler rena ytor, desto bättre och enklare blir det att städa. Gör dig av med föremål som inte längre används eller som helt enkelt gör hemmet svårare att städa. Vill du inte slänga så packa ner i lådor och ta ner till källare eller upp till vind.
  • Mer förvaring – Förvaring, förvaring och åter förvaring. Med många förvaringsmöjligheter blir det lättare att hitta plats åt alla dina saker. Använd förvaringskorgar, möbler, lådor eller snygga tygkorgar. Det blir enklare att städa när du väl har plockat undan och varje sak får sin egen plats.
  • Höga ben – De möbler som du väl måste ha på golvet, se till att de har höga ben. Det blir enklare att komma under och du får ett rent och fräscht hem!