You are here: Home » Inredning » Inred med lampor

Inred med lampor

Att enbart ha en ensam lampa dinglandes från ett tak är inte särskilt välkomnande eller snyggt för den delen. Detta kan nog de flesta hålla med om. Att vi behöver många ljuspunkter i vårt, till stora delar av året, mörka land är ingen överdrift. Här kommer några tips för att lyckas med belysningen.

Trivsam inomhusmiljö

Använder vi istället många ljuspunkter i ett rum uppstår en mycket trivsam miljö. Det har hur vi rör oss med blicken att röra. Vi vill gärna kunna låta den glida runt i ett rum då vi kommer in. Med olika ljuspunkter får vi alltså olika punkter att fästa blicken vid. Det bildas nästan som små ljusöar, där olika delar av ett rum får en egen karaktär. Det finns idag mängder av lampor att välja mellan. För att inte tala om mängder av olika belysningar. Allt från kallt till varmt ljus är idag möjligt. Den som oroar sig för högre elräkningar ska välja ett rörligt elpris där man drar nytta av perioderna med väldigt låga avgifter. Köper man det online via Spot on ingår just nu 300 kr att handla mat för.

Vikten av att rikta ljuset

Vi får heller inte glömma bort att det är enkelt att rikta ljuset för att åstadkomma olika effekter och användningsområden. Vissa lampor kan vara så kallade “uplights” och lysa upp väggarna inomhus. Detta ger förstås en helt annan karaktär än om ljuset kommer ovanifrån. Det hela beror alltså på vilken effekt man vill uppnå.

Ge ditt sovrum rätt belysning

Ett sovrum kräver ofta en större lampa med ett mycket mjukt ljus. Vid nattduksborden går det senare att komplettera med små läslampor med ett starkt ljus. Då kan de användas för att lysa upp de delar av rummet som är viktiga. Vi får heller inte glömma bort att exempelvis ljusslingor är ett bra alternativ för att göra det mysigt, men även funktionellt.

Ge ditt kök rätt belysning

Till skillnad mot ett sovrum används ett kök för tyngre utrustning. I ett kök vill vi alltid ha alternativet att kunna lysa upp allt rejält när det krävs. Då vi städar måste vi kunna se alla skrymslen för att få det hygieniskt rent. Självklart är ett kök som enbart har starka lysrör knappast att föredra. Men lysrören kan vara släckta då man använder mer mysig belysning på kvällarna.