You are here: Home » Inredning » Inred med lampor

Inred med lampor

Inredning är något som många av oss tycker om. Det handlar ju om att göra våra hem finare och mer trivsamma, vilket såklart är en viktig del av mångas liv. Att komma hem till en kal, mörk och trist lägenhet eller hus efter en lång arbetsdag är säkert inte något som många av oss som uppskattar. Inredning handlar till stor del om möbler, men långt ifrån enbart de stora och självklara möblerna, inredning handlar också om detaljer som textilier – gardiner, kuddar, plädar, mattor – tavlor och väggdekorationer, små hyllor, växter, prydnader med mera. En annan mycket viktig del av vår inredning är belysning av olika slag till exempel taklampor, golvlampor, bordslampor och ljusslingor. Utan belysning blir ett hem omedelbart väldigt mörkt och inte alls särskilt trivsamt eller välkomnande. Är du ute efter ny belysning i hemmet? Här kan du få fler tips om hur du på ett snyggt sätt inreder med lampor.

Lampor är en viktig del av hemmet

Olika sorters ljuskällor, som lampor blir allt viktigare i våra hem. Dels handlar det såklart om praktiska skäl, det vill säga att vi behöver något som lyser upp vår omgivning när mörkret börjar falla, men det handlar även om mer estetiska aspekter. Lampor är nämligen mycket mer än bara en praktisk inredningsdetalj i dagens hem. Många väljer att låta lamporna ta allt större plats och synas allt mer genom exempelvis starka färger och annorlunda material. Vad sägs till exempel om en gigantiskt klotformad lampa i mitten av vardagsrumstaket? Eller en asymmetrisk taklampa över köksbordet? Många satsar fortfarande på traditionella och mer diskreta lampor i hemmen men ett tips är att ändra på det tankesättet. I synnerhet i stora rum kan det kännas lite tomt och kalt, speciellt om det samtidigt är högt i tak och möbleringen är sparsam. Då kan en stor taklampa eller golvlampa göra susen för atmosfären. Välj gärna en stor glödlampa med ett varmt och gulaktigt lys för en ännu mer mysig och ombonad stämning i rummet.

Lamptrender kommer och går

Precis som med alla annan inredning ändras lamptrenderna med jämna mellanrum. Från att ha varit något som främst fyller en praktisk funktion har de dock fått en allt viktigare estetisk funktion i våra hem. Silver, guld och koppar har varit i ropet en längre tid och är också färger som passar utmärkt på våra lampor. Satsa gärna på stora och klotformade lampor och lampskärmar, eller varför inte asymmetriska som mjukar upp rummets karaktär? golvlampor ger rummet en själ och kan göra mycket för ett vardagsrum, eller ett sovrum, med det snygga och mjuka ljus som de sprider. De kan smälta in intill soffan men det blir allt trendigare att låta dessa ha en given plats i rummet. Satsa till exempel på en golvlampa med tre ben, med många armar, med extra stor glödlampa eller i en snygg accentfärg till rummets övriga nyanser. Det här kommer definitivt att liva upp rummet och göra det mer hemtrevligt.