You are here: Home » Inredning » Inred städvänligt

Inred städvänligt

Få är de som tycker att det är roligt att städa, men trots att det inte är en syssla man ser fram emot är det något som måste göras regelbundet. Det går dock att göra städningen lättare och mer effektiv (vilket betyder att man måste tillbringa mindre tid på det) genom att tänka igenom hur man inreder sitt hem.
Att inreda sitt hem för att det ska vara lättare att städa börjar redan när man väljer ut möbler. Man måste till exempel tänka över materialet i möblerna om man vill ha ett så lättstädat hem som möjligt. När man väljer soffor och stolar ska man till exempel tänka på att det är en fördel om de har en slät stoppning (eftersom damm samlas i gropar från knappar och veck) och en klädsel som är lätt att torka av eller som är fläcktålig, alternativt en avtagbar klädsel som går att tvätta. Det är också en fördel om man kan undvika glasytor och högblanka ytor i så stor utsträckning som möjligt, eftersom fläckar och fingeravtryck syns direkt på dessa – de måste torkas av var och varannan dag.
När det gäller förvaring i form av skåp och garderober är det bra att tänka på att välja skåp som går hela vägen upp till taket om det är möjligt. Då behöver man inte tänka på att torka av skåpens ovansida. Nedtill är det en fördel om de står på sockel istället för på ben, av samma anledning som ovan; man behöver inte dammsuga under skåpet. Ett annat alternativ för skåp, hyllor och bokhyllor är att försöka göra dem väggmonterade en bit upp på väggen, så att det i alla fall är lätt att komma åt under dem när man ska dammsuga och städa.
Det sistnämnda ska man också ha i åtanke när man placerar ut möblerna i hemmet. Om möjligt ska man försöka undvika trånga hörn eller utrymmen som är svåra att komma åt, så att man till exempel måste sträcka sig eller flytta på möbler för att komma åt att städa. Om man följer dessa råd kommer man inte bara att ha ett hem som är lättstädat, utan också ett som känns bekvämt att röra sig i och som sannolikt kommer att vara rent den mesta delen av tiden.
Hur effektivt man än har inrett sitt hem för att det ska vara lätt att städa, samlas det dock alltid smuts i hörn och skrymslen genom åren, och när man till exempel ska flytta och bär ut alla möbler märker man detta tydligt. Om du är trött på att städa vid det laget, kan du hitta hjälp med flyttstädning i Lund och andra städer på Qleano.se.