You are here: Home » Inredning » Tips när du väljer tapeter till hemmet

Tips när du väljer tapeter till hemmet

Att byta tapeter är ett enkelt och effektivt sätt att snabbt ändra uttrycket i ett rum. Men det kan ibland kännas svårt att välja tapet, det finns ju så många att välja bland. Och det kan ju så lätt bli fel, hur kan man veta att slutresultatet blir bra? Här får du några tips på hur du kan tänka.

Testa tapeten hemma innan

Ta hem tapetprover för att se hur tapeten fungerar i ditt hem. De allra flesta som säljer Tapeter, både i fysisk butik och på nätet, erbjuder den möjligheten. När du fått hem tapetproverna – sätt upp dem på väggen. Låt provbitarna sitta ett dygn så du får testa i både dag- och kvällsljus och se hur mönstret och färgen upplevs i olika typer av ljus.

Mönstrat är vackert

Många är ganska försiktiga när de väljer tapeter och tänker att det ska vara neutralt. Men mönster är vackert och just nu väldigt trendigt, många äldre varianter av tapetmönster har kommit tillbaka. Men det är förstås viktigt att du inte går för mycket på vad som är trendigt just nu, det är ju du som ska bo och trivas i hemmet.

Fundera först över vilket mönster du tycker om och gå sedan på färgsättning, de flesta tapeter finns i många olika färgställningar.

Skapa harmoni mellan olika rum i hemmet

För att hemmet inte ska upplevas som rörigt är det bra att hålla ihop färgsättningen mellan de olika rummen. På så sätt blir helhetsintrycket mer vilsamt och harmoniskt. Att mönstren skiljer sig åt spelar mindre roll. Om man vill kan man också varva enfärgat och mönstrat mellan olika rum, men man ska utgå från samma färgskala. Det kan vara en bra början om man är lite skeptisk mot mönstrade tapeter.

Tips på färgval och mönster i olika rum

Det kan vara värt att notera att färger beter sig olika. En ljus tapet kan få ett litet rum att kännas större. På samma sätt kan en mörk tapet få rummet att krympa ihop. En mörkare tapet gör sig allra bäst i ett större rum, där den kan förstärka den ombonade känslan. På samma sätt kan typen av mönster påverka upplevelsen av ett rum, till exempel kan ränder på längden gör att ett rum upplevs som större.

Tapetsera på fler ställen!

Gå loss och tapetsera på mindre ytor som i klädkammaren eller gästtoaletten. Det går inte åt mycket tapet och du kan våga ta ut svängarna mer. Tapetsering gör stor skillnad för ett litet rum. Dessutom går det snabbt att tapetsera en liten yta, så du kan göra om proceduren på nytt när du tröttnat på tapeten.

Har du tapet över? Tapetbitarna kan du använda till att göra Ernst fina tapetkrona och massor med andra pysselprojekt!